DRA KIT – a digital-analog konverter

Tesztek:

https://www.tnt-audio.com/sorgenti/human_audio_drakit_e.html

https://audiolife.blog.hu/2018/11/22/uj … drakit_dac

Ez a projekt régi álmok szövedékéből állt össze .

Az egyik a kit koncepció, vagyis azok számára is elérhetővé tenni ezt a minőségi szintet, akik saját elképzelésük szerint szeretnék befejezni, módosítani vagy beilleszteni egy meglévő tervbe.
A másik gondolat a régi multibites chipek felhasználása volt. Ezek közül több már csak csillagászati áron elérhető. Választásunk az egyik kimagasló minőségű példányra, a Burr-Brown gyártmányú PCM56-ra esett. Hátrányának gondolják, hogy csak 16 bites, habár mintavételi frekvenciája egészen 192 kHz-ig terjed, gyakorlatilag a specifikáció fölött teljesít. Azonban meghallgatva ezt a 16 bitet,  nem támad hiányérzetünk. Sőt. Ami elsőre feltűnik, az a nagyon mély, kézzelfogható, plasztikus tér. A hangszerek felhangjai, spektruma sokkal gazdagabb, mint az új technikánál. Dinamikája lenyűgöző.

Ezen konverter chipek kimeneti jele rendkívül alacsony, fontos a zajmentes táplálásuk, így a Human Audio-tól megszokott módon akkumulátorokat kaptak. Ez unikumnak számít a kitek világában.

Az alap kit beültetett, műszeresen (oszcilloszkóppal) bemért működő áramkört jelent csatlakozók és akkumulátorok nélkül. Természetesen mindezek és alumínium doboz is plexi fedlapokkal rendelhető hozzá. Kívánságra teljesen készre szerelve is kérhető. A gyárilag válogatott konverter (PCM56P-J vagy PCM56P-K) és feszültség erősítő chipektől valamint egyéb alkatrészektől függően két minőségi és ár szinten választható a kit (alap és plus).


Két SPDIF bemenettel rendelkezik, RCA vagy BNC csatlakozóval. 192 kHz-es mintavételi frekvenciájú jelet is fogad, 176,4-et nem.
Sokan szeretik a számítógépes zene lejátszást, és kísérleteznek különböző USB-I2S modulokkal. Rájuk gondolva alakítottunk ki a konverter belsejében ehhez csatlakozási lehetőséget: egy tüskesoron keresztül tud fogadni külső I2S jelet.
Ezt egy logikai áramkör követi, amely megoldja a mono multibites chipek régi problémáját: pontos időzítéssel osztja szét az adatokat a két csatorna között, fázis eltolódás nélkül. Az elterjedt megoldások ezt csak inkorrekt módon teljesítik. Továbbá nincs digitális szűrő és túlmintavételezés sem.
Az áram-feszültség konverzió passzív módon, egy ellenállás és egy feszültség erősítő fokozat segítségével történik. Kimenő feszültsége 1,9V. 

Dobozolt verziók árai: 170.000 Ft (alap) és 270.000 Ft (plus)